"Onderwijs, een prachtig beroep!"
Interview

"Onderwijs, een prachtig beroep!"

Pieter Bökkerink , Leerkracht en Teacher Leader
Terug naar overzicht

Stel je even voor
Hoi! Ik ben Pieter! In 2013 was ik letterlijk één van de laatste studenten die zijn handtekening mocht zetten onder een diploma met ‘Hogeschool Edith Stein’ erop vermeldt. Daarna fuseerde de hogeschool met Saxion. Na een klein jaar ervaring op te hebben gedaan tijdens het invallen op verschillende scholen in alle groepen, kreeg ik een vaste aanstelling op mijn huidige basisschool. Sindsdien heb ik voornamelijk lesgegeven in de bovenbouwgroepen. Inmiddels sta ik voor mijn vierde jaar voor groep 5 en heb ik een Master afgerond. Vanuit mijn passie voor onderwijs ben ik begonnen met mijn website www.meesterpieter.nl. Hierop deel ik werkvormen en artikelen met als doel om zoveel mogelijk collega’s te inspireren om ook effectief én aantrekkelijk onderwijs te bieden.

LEERKRACHT
Werken in het basisonderwijs, een aanrader?
Zeker weten! Het beroep ‘leerkracht basisonderwijs’ vind ik geweldig. Ik geniet dan ook dagelijks van het werken met kinderen. Het is heerlijk om samen met hen te werken aan doelen en tegelijkertijd met elkaar ervoor te zorgen dat iedereen de tijd van hun leven heeft. Iedere dag haal ik onwijs veel energie uit het begeleiden en coachen van kinderen. En dan zeker niet alleen op het gebied van rekenen en taal, maar ook op het gebied van hun persoonlijke ontwikkeling. Ik vind het heerlijk dat een lesdag zo afwisselend is. Werken, spelen, ravotten en lachen met de kinderen wisselen elkaar voortdurend af. Na schooltijd is het werk eveneens afwisselend. Ik geniet van onderwijsinhoudelijke gesprekken met collega’s, het voorbereiden van lessen, oudergesprekken, etc.

Zijn er dan geen minder leuke kanten aan het beroep leerkracht basisonderwijs?

Zeker wel. Zoals denk ik voor ieder beroep keerzijdes te noemen zijn, geldt dat ook voor mijn beroep. Waar ik hierboven de afwisseling in werk als iets positiefs beschreef, zijn er ook nadelen aan de vele verschillende dingen die op het bordje van de leerkracht liggen. Want al kan ik genieten van de naschoolse werkzaamheden zoals hierboven beschreven, het schrijven en evalueren van handelingsplannen, de vele verschillende gesprekken met externen/ouders en de vergaderingen kosten behoorlijk veel tijd, vooral in grotere groepen. En begrijp me niet verkeerd, de meeste van deze activiteiten zijn ten goede van het onderwijs, maar hierdoor zijn er wel (te) veel werkdagen waarop ik niet toekom aan taken die voor de gehele groep ten goede zouden zijn gekomen. Gelukkig lijkt in Den Haag het kwartje steeds meer te vallen en lijkt het erop dat ze daar de problemen steeds meer erkennen.

Maar laat je niet teveel afschrikken, want man! Wat een geweldig gevoel geeft het om iedere dag te ervaren dat je er toe doet, dat je weer een klas vol kinderen een fijne dag hebt bezorgd en ze weer een stukje verder in hun ontwikkeling hebt geholpen. Voor mij wegen de positieve punten veel zwaarder dan de mindere kanten.

Kortom, een prachtig beroep!


TEACHER LEADER

In 2017 kreeg ik de kans om de studie ‘Master Leren & Innoveren - Teacher Leader’ te volgen. Tijdens deze studie heb ik geleerd om onderzoek te doen naar effectief onderwijs en op welke wijze ik een kartrekkersrol kan vervullen om onderwijsvernieuwingen duurzaam te implementeren binnen een schoolorganisatie.

Wat houdt dat in, teacher leader?
Zoals hierboven beschreven, ben je als teacher leader een initiatiefnemer op gebied van schoolbrede, duurzame onderwijsvernieuwingen/-verbeteringen. Binnen de rol van teacher leader heb ik mij de afgelopen anderhalf jaar voornamelijk ingezet voor onderwijsverbeteringen gericht op het EDI-instructiemodel en toekomstbestendige vaardigheden binnen thematisch werken en wetenschap & technologie.  

Wat is de meerwaarde voor de school?
Ik vind de functie teacher leader van grote meerwaarde voor (basis)scholen! Tijdens mijn studie heb ik kennis opgedaan over effectieve onderwijsstrategieën en hoe onderwijsinhoudelijke veranderingen duurzaam kunnen worden geïmplementeerd. Dat is uiteraard niet volgens een top-down benadering, maar juist op een wijze waarop we samen met collega’s werken aan verbeteringen (gedeeld leiderschap). Mijn voornaamste taak als teacher leader is om verbetersessies voor te bereiden en te begeleiden. Deze verbetersessies zijn bijvoorbeeld gericht op: visievorming, draagvlak vergroten, obstakels bespreken/wegnemen, successen vieren, transfer van kennis over effectieve onderwijsstrategieën, etc.

De verbetersessies benaderen we volgens de werkwijze van waarderend onderzoeken (appriciative inquiry). Deze manier van werken kenmerkt zich door de hoge mate van betrokkenheid en het eigenaarschap van de leerkrachten. Hierdoor heeft de onderwijsverandering/-verbetering een grotere kans van slagen.

Wat ik heerlijk vind aan mijn rol als teacher leader, is dat ik zelf onderdeel uitmaak van het team van leerkrachten. De verbeteringen waar we mee bezig gaan, zijn net zo goed een verandering voor mij als voor mijn collega’s. Daardoor loop ik óók tegen obstakels aan tijdens het uitproberen en word ook ik steeds enthousiaster als ik merk dat ik een verandering echt als een verbetering ervaar.

Krijg je hier uren voor?
Ik ben erg dankbaar dat mijn directrice zich heeft hardgemaakt om ruimte te creëren binnen onze formatie zodat ik de functie ‘Teacher Leader’ kan vervullen. Eén keer per twee weken heb ik uren als teacher leader en sta ik dus niet voor de groep om les te geven.

Zijn er meer scholen met teacher leaders?
Ik ken, helaas, nog maar weinig scholen met de functie teacher leader. Toch heb ik wel het idee dat dit aan het veranderen is. Een aanzienlijk deel van mijn studiegenoten hebben weliswaar niet de functie ‘teacher leader’ gekregen op hun school, maar vervullen wel taken/rollen als initiator, onderwijsadviseur binnen hun stichting of locatieleider. Of ze zijn bijvoorbeeld aangesloten bij kennisnetwerken of professionele leergemeenschappen. 

Wat heeft de studie MLI - Teacher Leader je gebracht?
Wat ik iedereen die deze studie overweegt graag als eerst wil meegeven, is dat de studie behoorlijk veel tijd vergt. Ik ben vaker dan me lief was in de avonduren na mijn werkdag en overdag in de weekenden bezig geweest met mijn studie. Het begrip van mijn omgeving, omdat je toch minder (lang) aanwezig bent op verjaardagen/bezoekjes, was ongelooflijk belangrijk voor me. Om het thuisfront niet te vergeten! Menig studiegenoot is daardoor vroegtijdig gestopt aan de opleiding. 

Maar, ondanks de momenten dat ik de studiebelasting soms vervloekt heb, ben ik erg blij dat ik de studie Master Leren Innoveren – Teacher Leader heb gevolgd. De ontwikkeling die ik heb doorgemaakt op gebied van kennis, vaardigheden en attitude, ervaar ik als zeer waardevol voor mij en mijn organisatie en het heeft interessante en uitdagende deuren geopend, die anders denk ik niet waren opengegaan. 


Mocht je meer informatie willen of heb je nog vragen? Geen probleem! Neem gerust contact met me op via mijn website of Facebook/Instagram.


Met vriendelijke groeten,
Pieter Bökkerink

Live Forms
Loading
  • Met een steuntje in de rug durf jij het ook! Stel ons al je vragen.