Mijn naam is Anneloes en ik ben sinds 2013 werkzaam in het onderwijs. Na de PABO-opleiding ben ik via het project ‘Vierslagleren’ in 2014 terecht gekomen op een basisschool met lef! (ODBS de Holterenk, Holten). Bij dit project werd ik als startende leerkracht gekoppeld aan een ervaren leerkracht en kregen wij allebei de gelegenheid om te werken en ons verder te ontwikkelen als professional. Zo behaalde ik in 2016 mijn Master; ‘Remedial teacher’.
Sindsdien heb ik lesgeven in verschillende groepen in de onderbouw, maar in groep 3 ligt echt mijn passie. Groep 3 is een bijzonder jaar, waarbij je als leerkracht een grote bijdrage levert aan de ontwikkeling van leerlingen. Zo leren ze lezen en schrijven, maar ze moeten ook opeens gaan werken in (werk)boekjes. Ik zie het als uitdaging om een goede balans te vinden tussen het spelen en werken en een goede overgang te creëren van groep 1/2 naar groep 3. Ik werk dan ook graag samen met mijn collega’s van groep 1/2; wij bedenken samen de leukste hoeken en thema’s voor het spelen en werken in groep 1/2/3.
Naast het lesgeven vervul ik o.a. de rol als coördinator van de Professionele Leergemeenschap Wetenschap & Technologie. Sinds 2020 moeten alle Nederlandse scholen aandacht hebben voor W&T. Om inzichtelijk te krijgen hoe W&T al was ingebed op onze school, hebben wij onder begeleiding van Anneloes en Anika (Saxion) het W&T Kompas ingevuld. Daarnaast komen uit dit Kompas ook ontwikkeldoelen naar voren. Wij willen bijvoorbeeld het W&T onderwijs gaan integreren in ons Daltononderwijs. Maar wat wil je als school op het gebied van W&T? Wat wil je de kinderen meegeven? Hoe ga je dit organiseren? Hoe gaaf is het dat je dit samen met je PLG mag bedenken en opzetten?!
Ik heb zelf ook een grote affiniteit met (voor)lezen. De rol als leescoördinator past dan ook echt bij mij! In 2018 heb ik deelgenomen aan de cursus ‘Open boek’ en ben ik geschoold om de taak van leescoördinator op mijn eigen school uit te kunnen voeren. Ik werk als leescoördinator nauw samen met de bibliotheek in Rijssen-Holten. Naast het onderhouden van het contact met de bieb, ben ik bijv. verantwoordelijk voor het opzetten van een jaarplan, het organiseren van campagnes (bv. Kinderboekenweek, Nationale voorleesdagen), het inplannen en organiseren van leesbevorderingsactiviteiten, het onderhouden van de boekencollectie en het functioneren van de schoolbibliotheek.
Het leven van een leerkracht gaat dus om meer dan alleen maar kennisoverdragen. Ik draag elke dag een steentje bij aan de ontwikkeling van onze kinderen door hen aan te moedigen en te coachen, maar ook door kennis te delen met collega’s en externen en plannen te maken en opzetten voor onderwijsontwikkelingen en -vernieuwingen!