"You can celebrate something every day"
Interview

"You can celebrate something every day"

Michelle Homburg , Directeur van KBS de Wegwijzer
Terug naar overzicht

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
"Een gemiddelde werkdag? Die bestaat eigenlijk niet. Iedere dag brengt iets nieuws," begint Michelle Homburg met een glimlach. "Mijn dag start meestal thuis, met een snelle blik op mijn telefoon om te checken of er vervanging nodig is. Daarna ben ik rond 7.45 uur op school, waar ik vaak een rondje maak langs mijn collega’s. Soms werk ik echter vanuit huis. Daar kan ik me beter concentreren, en het is belangrijk om te laten zien dat ik niet altijd op school nodig ben. We zijn een zelfstandig werkend Dalton-team." 

 

Afbeelding7

 

De flexibiliteit in haar rol laat zich goed vergelijken met de eerste laag van de piramide van Lencioni: vertrouwen. “Ik vind het belangrijk dat het team zelfstandig kan functioneren en dat ze weten dat ik ze vertrouw,” legt Michelle uit. "Als mensen vertrouwen voelen, kunnen ze groeien en verantwoordelijkheid nemen."

Haar dagen zijn gevuld met een verscheidenheid aan overlegmomenten. "De ene keer zijn het spontane gesprekken op de gang met collega’s of ouders, de andere keer formele afspraken met bijvoorbeeld andere directeuren, de gemeente of medewerkers van de kinderopvang. Het zijn juist die variërende ontmoetingen die mijn werk zo boeiend maken." Michelle onderstreept dat haar rol verder reikt dan enkel het managen van dagelijkse schoolzaken. “Als schoolleider ben ik er om te verbinden, richting te geven en vooruit te kijken naar de toekomst van onze school.”

Wat zie je als jouw belangrijkste rol als directeur?
In haar functie ziet Michelle zichzelf vooral als een verbinder. “Mijn grootste verantwoordelijkheid is het uitdragen van onze visie op goed onderwijs en het creëren van een sfeer waarin iedereen – van leerlingen tot collega’s – zich prettig en gewaardeerd voelt. Die visie gaat verder dan alleen cijfers en methodes; het draait om het verbinden van mensen, ideeën en talenten aan onze Dalton-missie. We streven naar groei en geluk voor iedereen, vanuit kernwaarden zoals zelfstandigheid, samenwerking, verantwoordelijkheid en reflectie.”

Deze aanpak sluit direct aan bij Lencioni's idee van gezonde conflicten. Michelle legt uit: “Je kunt het nooit voor iedereen goed doen. Iedereen heeft zijn eigen meningen, drijfveren en wensen, en soms is het lastig om daarin de juiste keuzes te maken. Het gaat om het vinden van een balans tussen wat het beste is voor het kind, de klas en de organisatie.” Ze schuwt conflict niet, maar ziet het als een belangrijk onderdeel van het proces. "Het is juist in die gesprekken dat we tot de beste oplossingen komen."

Wat maakt jouw werk zo bijzonder?
"Het meest bijzondere aan mijn werk is de diepgaande impact die ik kan hebben op de ontwikkeling van kinderen én volwassenen," vertelt Michelle met overtuiging. Ze benadrukt dat geen dag hetzelfde is en dat er voortdurend nieuwe uitdagingen zijn. “Je werk doet er echt toe. Elke beslissing die je neemt, hoe klein ook, kan het verschil maken in het leven van een kind of een collega.”

Ook hier speelt betrokkenheid een grote rol, iets wat Michelle actief stimuleert binnen haar team. "Onze visie gaat over het gevoel dat elk kind ertoe doet en zelf ontdekt waar ze blij van worden. Dit proberen we niet alleen bij de kinderen, maar ook bij de leerkrachten te stimuleren. Wanneer je betrokken bent bij die missie, voelt iedereen zich verantwoordelijk voor het grotere geheel," zegt Michelle, een visie die aansluit bij Lencioni's derde laag van de piramide: betrokkenheid.

Waarom zou je anderen aanraden om directeur te worden?
Michelle vertelt openhartig over haar persoonlijke reis naar het directeurschap. “Toen ik als leerkracht werkte, merkte ik op een gegeven moment dat ik toe was aan iets nieuws. Ik wilde meer overzicht, een bredere invloedssfeer en een kans om bij te dragen aan onderwijsvernieuwing.

Het voelde alsof ik een kreeft was die uit zijn oude harnas groeide; kwetsbaar en spannend, maar klaar voor een nieuw schild dat beter paste."

De stap naar het directeurschap was niet zonder risico, maar bleek achteraf een van de beste beslissingen in haar carrière. "Ik raad het iedereen aan die voelt dat er meer in zit dan wat je op dat moment kwijt kunt in je huidige rol. Als directeur krijg je een unieke kans om het hele systeem te overzien en te verbeteren."

Verantwoordelijkheid is een kernbegrip in Michelle's aanpak, net zoals in de piramide van Lencioni. "Ik zie mijn rol als een verbinder, maar ook als iemand die anderen verantwoordelijkheid geeft. Het draait om vertrouwen dat het team zelfstandig kan werken. Als je vertrouwen en verantwoordelijkheid geeft, krijg je er zoveel voor terug," zegt ze, wat direct aansluit bij de vierde laag van de piramide: verantwoordelijkheid.

Wat zijn de grootste uitdagingen in jouw rol?
"Het duurt even voordat je als directeur volledig zicht hebt op alle taken en verantwoordelijkheden," vertelt Michelle nuchter. "Het vergt tijd om het werkveld te overzien, en tijd kan soms een knelpunt zijn." Ze benadrukt dat geduld essentieel is: "Geef jezelf de ruimte om te groeien in de rol. Je kunt niet alles meteen weten of kunnen."

Een andere uitdaging is het nemen van snelle beslissingen: “Soms moet je in korte tijd knopen doorhakken, en dat is niet altijd makkelijk. Je moet goed onderzoeken wat het beste is voor dat kind, die klas of het team, en soms kom je in situaties waar je prioriteiten moet stellen."

Het is deze constante focus op resultaten, zowel groot als klein, die past bij Lencioni's vijfde laag: aandacht voor resultaten. Michelle geniet zichtbaar van de successen, hoe klein ze soms ook zijn. 

Is onderwijservaring noodzakelijk voor een directeur?
Michelle is hier duidelijk in: "Onderwijservaring is niet per se een vereiste. Het kan helpen, maar het belangrijkste is dat je een hart hebt voor ontwikkeling en graag met mensen werkt." Ze wijst erop dat er genoeg schoolleiders zijn die via een andere weg directeur zijn geworden en toch van grote waarde zijn. “Hun frisse blik en andere ervaringen kunnen juist verrijkend zijn voor het onderwijs.”

Welke eigenschappen moet een goede directeur hebben?
"Het directeurschap is een afwisselende baan, waarin je constant op verschillende niveaus moet schakelen," zegt Michelle. "Je moet flexibel zijn en snel kunnen inspelen op onverwachte situaties. Zo'n 70% van je dag is te plannen, maar die andere 30% kan onverwachte wendingen hebben."

Ze legt de nadruk op communicatie, een open mindset en de wil om te pionieren. "Je moet bereid zijn om mee te gaan met de tijd en deze ontwikkelingen te vertalen naar je eigen school. En bovenal moet je communicatief vaardig zijn en jezelf kwetsbaar durven opstellen. Je bent zelf ook altijd lerende." Hiermee toont ze dat, zoals Lencioni ook aangeeft, leiders moeten durven vertrouwen op hun team, verantwoordelijkheid geven en de focus leggen op gezamenlijke resultaten.

Wat beschouw je als de parels van je werk?
"Elke dag brengt nieuwe parels, als je de tijd neemt om ze te zien," zegt Michelle met een glimlach. "Of het nu een kind is dat mij een koekje brengt, een collega die een inspirerende les geeft, of ouders die samen een kas bouwen op het schoolplein; het zijn de kleine momenten die het werk zo bijzonder maken."

Door successen te vieren, zowel individueel als gezamenlijk, versterkt Michelle de motivatie en verbondenheid binnen haar team. Dit past perfect bij Lencioni's idee dat effectieve teams zich richten op collectieve resultaten en die momenten van succes erkennen en delen.

Heb je tips voor mensen die overwegen in het onderwijs te gaan werken?
Michelle is enthousiast: "Kom een dag meedraaien! Als je sociaal bent en een klik hebt met kinderen, is dit het mooiste vak ter wereld." Ze moedigt iedereen aan om de stap te zetten, ook als je twijfels hebt. "Veel mensen vinden de overstap naar het onderwijs te groot en durven het niet aan, maar je hoeft niet meteen alles te kunnen. Het gaat erom dat je de tijd neemt om te leren en je vastbijt in je ontwikkeling. Durf de stap te nemen, durf in het onderwijs te springen!"

Met haar positieve instelling en haar verbindende aanpakAfbeelding3 toont Michelle dat het directeurschap veel meer is dan alleen leidinggeven; het gaat om het bouwen aan een gemeenschap waar groei, geluk en betekenis centraal staan. In haar werk passen de lagen van de piramide van Lencioni naadloos, van vertrouwen en betrokkenheid tot verantwoordelijkheid en gezamenlijke resultaten.

 

    "Durf de stap te nemen, durf in het onderwijs te springen!"

Live Forms
Loading
  • Met een steuntje in de rug durf jij het ook! Stel ons al je vragen.