"Stap gewoon het onderwijs in en laat je verrassen!"
Interview

"Stap gewoon het onderwijs in en laat je verrassen!"

Ümmü Yavas , Leerkrachtondersteuner op de Horizon
Terug naar overzicht

De Horizon
De Horizon is een school voor leerlingen die de Nederlandse taal amper tot niet beheersen. Momenteel zitten er zo’n 14 nationaliteiten op de school verdeeld over twee locaties. De kinderen worden ingedeeld per leeftijdsgroep, bijvoorbeeld 7 tot 9 jarigen. Er wordt thematisch gewerkt aan woordenschat. 

Er is veel in- door & uitstroom van leerlingen. Kinderen zitten 1 tot 2 jaar op de Horizon waarna hij of zij doorstroomt naar een andere school, wanneer het kind er klaar voor is. Er is altijd een warme overdracht met de andere scholen.


Werken op de Horizon
Het leuke aan werken op de Horizon is dat je de leerlingen heel snel ziet ontwikkelen. Daarnaast worden ze blij van kleine dingen, zoals spelen met klei of in de zandbak spelen. Je kan wat bieden en je krijgt er wat voor terug. Meestal zie je dat een leerling na 2 of 3 maanden al een kort gesprekje kunt voeren. 

Een belangrijk aspect bij ons is dat we eerst focussen op de relatie met het kind. Er zijn kinderen bij ons op school die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt. Belangrijk is dat een kind zich veilig en vertrouwd voelt om tot ontwikkeling te komen. Wanneer dat het geval is, zijn kinderen het beste in staat om tot leren te komen.

Verder zetten wij ook in op ouderbetrokkenheid, aangezien zij vaak ook niet de Nederlandse taal beheersen. We werken veel met nieuwsbrieven waarin naast korte zinnen ook pictogrammen staan. Dit passen we überhaupt schoolbreed toe. Door de hele school vind je dezelfde picto’s. We proberen veel zaken zo visueel mogelijk te maken.

Het team
We hebben een hecht team op de Horizon waar de principes van de Vreedzame School centraal staan. Vanaf dag 1 leren we kinderen om respect voor elkaar te hebben en conflicten op te lossen. We delen veel met elkaar in het team en werken met oplossingsgerichte feedback. 

Bij ons op school is de grondwet van de Vreedzame School de basis: 

Naamloos

 


Ümmü persoonlijk
 

Hoe ben je in het onderwijs terecht gekomen en in welke functies heb je gewerkt?
In 2018 ben ik op de Horizon begonnen als breed inzetbare onderwijsassistent en deed naast de onderwijstaken bijvoorbeeld ook de telefonie en koffie zetten. Op een gegeven moment zocht ik meer uitdaging en kreeg ik vanuit mijn werk de opleiding associate degree pedagogisch educatief professional (AD-PEP) aangeboden, waarna ik in mijn huidige functie van leerkrachtondersteuner ben gekomen. 

Ik heb veel aan de opleiding gehad en kon datgene wat ik leerde direct toepassen in de praktijk, mede doordat de Horizon ook groeide. Het verschil  tussen onderwijsassistent en leerkrachtondersteuner is dat je ook meer op de coaching zit. Zowel van de leerlingen als leerkrachten. Je krijgt daarbij in de opleiding meer inzicht over de ontwikkeling van kinderen, zodoende kan je meer betekenis geven aan waarom een leerling iets doet zoals hij/zij dat doet en hier op inspelen.

Waarom moeten meer onderwijsassistenten kiezen voor de AD-PEP opleiding?
Mijn advies aan alle onderwijsassistenten die wat meer willen in hun werk is om deze opleiding te volgen. Je krijgt meer diepgang en leert veel meer dan alleen de assistentie taken. Het heeft mij veel gebracht op zowel pedagogisch als didactisch vlak. Daarnaast mag je onder supervisie van een leerkracht de groep draaien, waardoor je sneller de link tussen literatuur en praktijk kan maken. 

Heb je tips voor mensen die willen beginnen in het onderwijs?
Stap gewoon het onderwijs in en laat je verrassen!
Je kan je goed ontwikkelen binnen het onderwijs en voor alles wat je geeft krijg je ook veel terug. Het is dierbaar werk, want je werkt aan de basis van een kind.