Ben je pedagogisch medewerker of onderwijsassistent en wil je je graag verder ontwikkelen? Wil je je collega’s coachen en bijdragen aan de innovatie van jouw organisatie? Dan is de associate degree Pedagogisch Educatief Professionals (ad PEP) iets voor jou. Hiermee kun je een kwaliteitsimpuls leveren aan kinderopvangcentra, peuterspeelzalen of het basisonderwijs. Of stroom gemakkelijk door naar de Pabo.
Verder studeren na je mbo-diploma? Een bijdrage leveren aan het creëren van gelijke ontwikkelingskansen voor kinderen? Ontwikkel jij je graag tot specialist in pedagogische en educatieve begeleiding van kinderen en collega’s? Dan is de in september startende Associate degree Pedagogisch Educatief Professional (Ad PEP) iets voor jou. Zo lever jij een kwaliteitsimpuls aan kinderopvangcentra, peuterspeelzalen of het basisonderwijs!
Je wilt dat jouw integraal kindcentrum (IKC) de beste keuze is voor je leerlingen. Scherp jouw leidinggevende vaardigheden aan en leer op een inspirerende manier leiding geven aan een IKC.
Jij weet als geen ander dat beweging goed is voor de kinderen in je klas. In deze cursus leer je alles wat er nodig is om leerlingen nog meer te laten bewegen tijdens de les. Van het enthousiasmeren van je collega’s, tot het opnemen van beweging in het lesprogramma van jouw onderwijsinstelling. Met de cursus Bewegend Leren zorg jij straks dat jullie leerlingen meer plezier beleven én het beter doen op school.
Dat bewegingsonderwijs van goede kwaliteit heel belangrijk is voor de motorische, sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen, dat weet jij natuurlijk. Een sleutelrol vervullen in het bewegingsonderwijs op jouw eigen school zie jij daarom wel zitten. Haal je bevoegdheid en zorg voor goed bewegingsonderwijs voor leerlingen uit de groepen 3 t/m 8.
Deze scholing is in de vorm van maatwerk. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op. Verdiep en verbreed je leraarschap met nascholing. In deze bijscholing verbeter je je vakinhoudelijke en didactische kennis en vaardigheden. Dit doe je samen met collega-leerkrachten uit het basis onderwijs. Verdiep en verbreed je rol binnen de school. Want ook als leerkracht ben je nooit uitgeleerd!
Geef wetenschap en technologie een duurzame plek in je onderwijs en ontwikkel de 21ste-eeuwse vaardigheden van je leerlingen. Met de post-hbo-opleiding coördinator Onderzoekend en Ontwerpend Leren ontwerp en geef je onderwijs op het gebied van wetenschap en technologie (W&T). En op het gebied van onderzoekend en ontwerpend leren (OOL). Als deskundige neem jij straks je docententeam mee in het leren van nu.
Je bent enthousiast over dalton. Wie weet is dan de volgende stap om jouw team te begeleiden ten aanzien van de daltonontwikkeling. Deze cursus geeft je de kans je kennis en vaardigheden te verdiepen. Je krijgt alle handvatten om een functie op het niveau van coördinator te vervullen. Zo kan jij dalton op de kaart zetten binnen jouw school of kindcentrum.
Dat daltononderwijs in de praktijk heel gevarieerd is, heb jij al ervaren. Nu wil je jouw visie op dalton ontwikkelen. In deze cursus leer je jouw visie te vormen en te onderbouwen. Zo sta jij als leerkracht of onderwijsassistent stevig in je schoenen.
Leer hoe je op basis van de daltonkernwaarden leiding of begeleiding geeft aan jouw team. In deze daltoncursus leer je hoe je jouw team stimuleert en ondersteunt in het verder ontwikkelen van daltononderwijs. Ontwikkel je daltonvaardigheden met deze cursus.
Na deze cursus kun je direct met geometrie aan de slag! Je leert werken met het nieuwe geometrieboek: meer dan 100 lessen verdeeld over verschillende ontwikkelingslijnen, heldere doelen en inspirerende verwerkingssuggesties.
Na de cursus kun je weer volop aan de slag met geometrie in je groep. De cursus leert je over de ontwikkelingslijnen, de lessen en de verwerkingen van geometrie in de verschillende bouwen. Tijdens deze 2,5 uur durende cursus geven je theoretische achtergronden over de werkwijze van geometrie, waarna we direct praktisch aan de slag gaan met de verschillende materialen en aanbiedingen.
Herintreders met lesbevoegdheid zijn hard nodig in het onderwijs. Wil jij weer graag voor de klas staan, maar heb je al een tijd geen les meer gegeven? Fris je kennis op met de cursus voor herintreders. We brengen je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het onderwijs. Zo ga jij goed voorbereid aan de slag!
Jonge kinderen ontwikkelen zich op een geheel eigen manier. Als leerkracht van de kleutergroep wil je jouw leerlingen daarom goed onderbouwd én verantwoord lesgeven. lesgeven. Als Jonge Kind Specialist weet je precies wat daarvoor nodig is.
Als onderwijskundig leider speel je een rol in de ontwikkeling van mensen waar je mee werkt. Wat is ervoor nodig om vanuit kracht de ontwikkeling van jouw organisatie, team en leraren te stimuleren? Wat vraagt dit van jou als onderwijskundig leider? Dit zijn vragen die voortkomen uit de kern van deze module.
Als onderwijskundig leider geef je sturing aan het onderwijs(leerproces) en bied je omstandigheden om het onderwijs optimaal te verzorgen. Vanuit welk didactisch concept werkt je organisatie? Past dit bij de opvattingen van je collega's en leerlingen/studenten? In deze module leer je hier sturing aan te geven.
Als onderwijskundig leider kun je onderzoek inzetten om evidence-informed te werken aan onderwijsverbetering. In deze module richten we ons op literatuur- en vragenlijstonderzoek.
In de leerlijn onderzoek 1 leer je om een literatuur- en vragenlijstonderzoek op te zetten en uit te voeren ter ondersteuning van het leidinggeven aan de onderwijsontwikkeling in jouw eigen school of opleiding. Je verbindt de bevindingen uit het onderzoek aan jouw eigen onderwijsorganisatie en rol als leidinggevende, projectleider of coördinator.
Als onderwijskundig leider kun je onderzoek inzetten om evidence-informed te werken aan onderwijsverbetering. In deze module richten we ons op onderzoek middels interview en observatie.
In de leerlijn onderzoek 2 leer je om een onderzoek aan de hand van interviews en observaties op te zetten en uit te voeren ter ondersteuning van het leidinggeven aan de onderwijsontwikkeling in jouw eigen school of opleiding. Je verbindt de bevindingen uit het onderzoek aan jouw eigen onderwijsorganisatie en rol als leidinggevende, projectleider of coördinator.
Als onderwijskundig leider wil jij jouw organisatie inrichten als professionele organisatie. In deze module analyseer je daartoe de cultuur, structuur en leiderschap binnen jouw organisatie om te komen tot onderbouwde interventies.
Na deze module heb je de vaardigheden en kennis om jouw onderwijsorganisatie te analyseren en te verbeteren. Je kunt de organisatiestructuur, -cultuur en het leiderschap binnen jouw team of school beoordelen en vanuit een wetenschappelijk onderbouwd perspectief interventies ontwerpen die duurzame veranderingen teweegbrengen. Daarnaast kun je inspelen op interne en externe ontwikkelingen in het onderwijsveld en jouw rol als leider hierin verantwoorden en versterken.
Jouw onderwijskundig leiderschap vormt zich ook door wie jij bent. Wat drijft jou, welke overtuigingen spelen een rol, hoe geef jij invulling aan interactie, wat zijn jouw kwaliteiten? Zo maar enkele vragen waarmee we in de leerlijn Persoonlijk Leiderschap aan de slag gaan.
Als je het hebt over de WHY dan heb je het over visie. De leerlijn Visie maakt onderdeel uit van het programma van het eerste jaar van de Master Educational Leadership (MEL).
In deze leerlijn leert de onderwijskundig leider om vanuit een betekenisvol perspectief te komen tot een eigen onderbouwde visie op onderwijs en een visievormingstraject dat hieraan ten grondslag ligt. Daarnaast ontwikkelt hij/zij kennis en vaardigheden ten behoeve van de visieontwikkeling op zijn/haar school.
Het werk van een meester of juf is afwisselend en uitdagend. Elk jaar een nieuwe klas met hun eigen verhaal en aanpak. Je bent manager, coach, inspirator en motivator van de leerlingen en vormt samen met je collega's een hecht team. En dankzij de kinderen leer je elke dag zelf ook weer iets nieuws.
Je hebt werk of andere bezigheden en wellicht een gezin. Je hebt altijd al willen werken met kinderen en overweegt alsnog die stap te zetten. Zo’n omslag in je leven en loopbaan vraagt veel van jezelf en jouw omgeving. Dat moet dan wel wat opleveren. Leraar basisonderwijs is één van de mooiste beroepen, vinden wij. Een keuze voor de pabo zal je veel voldoening geven. Het leraarschap van nu is enorm veelzijdig
Deze scholing is in de vorm van maatwerk. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op! Een PLG is een gemeenschap van (onderwijs)professionals die vanuit een kritische houding en een gedeelde visie samen onderwijs vormgeven. Het gaat hierbij om een doelgerichte samenwerking, die gericht is op het leren van de leerlingen én van elkaar. Een PLG bestaat uit leerkrachten die samen onderwijs ontwerpen, uitvoeren, bijstellen én borgen in een cyclus van meerdere bijeenkomsten. In de professionele leeromgeving 'Leren van Spel' gaan de leerkrachten samen rijke speelleersituaties ontwerpen voor hun onderbouwgroepen. De docent is de PLG-begeleider.
Hoe kan het denken en handelen van de onderwijskundig leider bijdragen aan onderwijskwaliteit en prestaties van leerlingen? Tijdens de tweejarige master Educational Leadership word je opgeleid tot een excellente schoolleider en verbeter je direct jouw eigen onderwijspraktijk.
Wil je een voortrekkersrol in de vernieuwing van onderwijs? Haal je graag het beste uit jezelf en je onderwijsomgeving? En wil je leren van ervaringen van collega’s in andere onderwijssectoren? Doe dan de masteropleiding Leren en Innoveren – Teacher Leader! Deze deeltijd master duurt twee jaar. Na succesvolle afronding ontvang je de internationale titel Master of Education (MEd).
Altijd al in het montessorionderwijs willen werken? Met deze, door de Nederlandse Montessori Vereniging geaccrediteerde, opleiding kun je bevoegd aan de slag op een montessoribasisschool. Je leert alles over het montessoriprincipe, de didactiek en het omgaan met een heterogene groep. De theorie die je tijdens de opleiding leert, pas je direct toe in je eigen onderwijspraktijk. Binnen twee jaar behaal je in deeltijd zowel je opleiding 'montessori basisbekwaam' als de opleiding 'montessori vakbekwaam'.
Deze scholing is in de vorm van maatwerk. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op. In de ontwerpgroep Montessori didactiek ga je aan de slag met het ontwerpen van je eigen onderwijs. Samen met anderen montessorileraren en onder begeleiding van een montessori expert maak je werk van het verbeteren van je eigen didactische vaardigheden. Daar profiteer jij niet alleen van, maar ook de kinderen uit je groep en de school. In vijf bijeenkomsten van twee uur wisselen we kennis en vaardigheden uit over vernieuwende didactiek. Ontwikkel je je in lessen voor je eigen groep, bouw of school, probeer je uit en stel je bij. Het doel van de ontwerpgroep Montessori didactiek is om je lessen te verbeteren door zelf onderwijs te ontwerpen.
Je werkt op een school. Je geeft zelf geen les, maar je ondersteunt de groepsleerkracht of docent. Je helpt met het voorbereiden van de les, organiseert (les)activiteiten en begeleidt leerlingen die ondersteuning nodig hebben. Je werk is heel divers. Je leest voor, helpt kinderen met de computer of bij creatieve vakken. Daarnaast beheer je vaak het documentatiecentrum of open leercentrum (olc) op je school. Dit kan zijn basis-, voortgezet-, speciaal- of beroepsonderwijs.
Je werkt op een school. Je geeft zelf geen les, maar je ondersteunt de groepsleerkracht of docent. Je helpt met het voorbereiden van de les, organiseert activiteiten en begeleidt leerlingen die ondersteuning nodig hebben. Je werk is heel divers. Je leest voor, helpt kinderen met de computer of bij creatieve vakken. Daarnaast beheer je vaak het documentatiecentrum of open leercentrum (olc) op je school. Dat kan zijn basis-, voortgezet-, praktijk- of beroepsonderwijs.
De cursus "Onderwijszin" is bedoeld voor mensen die een loopbaan als docent overwegen. ROC van Twente en Saxion ontvangen regelmatig vragen van mensen die eraan zitten te denken om de overstap te maken naar het onderwijs. We merken dat een definitieve beslissing tot een carrièreswitch lastig blijft wanneer de inhoud van het vak niet helder is. Met deze cursus willen we daarom de verdieping opzoeken en je inzicht geven in het werken in het onderwijs.
Ontwerp je eigen montessorionderwijs In de ontwerpgroep Montessori didactiek ga je aan de slag met het ontwerpen van je eigen onderwijs. Samen met anderen montessorileraren en onder begeleiding van een montessori expert maak je werk van het verbeteren van je eigen didactische vaardigheden. Daar profiteer jij niet alleen van, maar ook de kinderen uit je groep en de school. In vijf bijeenkomsten van twee uur wisselen we kennis en vaardigheden uit over vernieuwende didactiek. Ontwikkel je je in lessen voor je eigen groep, bouw of school, probeer je uit en stel je bij. Het doel van de ontwerpgroep Montessori didactiek is om je lessen te verbeteren door zelf onderwijs te ontwerpen.
Wil jij jezelf verder ontwikkelen als mbo-docent? Volg dan het hbo-programma Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG). Als je de leeruitkomsten behaalt, ontvang je een getuigschrift waarmee je voldoet aan de pedagogisch-didactische bekwaamheidseisen voor de mbo-docent. Dit programma biedt jou waardevolle inzichten in hoe leren werkt, zodat je meer uit je lessen kunt halen. Je verdiept je in theoretische kennis en krijgt praktische handvatten om je onderwijs te verbeteren. Daarnaast staat jouw eigen onderwijspraktijk centraal, zodat je direct aan de slag kunt met wat je aan theoretische inzichten hebt opgedaan. Ontwikkel jouw vaardigheden, geef studenten meer regie over hun leerproces en maak het verschil als docent!
Met de opleiding Praktijkspecialist STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) leer je STEAM-onderwijs te ontwerpen. In dit nieuwe onderwijsconcept staan onderzoekend en ontwerpend leren centraal. Technische en exacte vakken worden gecombineerd om moderne problemen op te lossen. Hierbij is het leerproces minstens zo belangrijk als het eindresultaat. Geen wonder dat deze onderwijsvorm steeds populairder wordt: met STEAM bereid je je leerlingen voor op de uitdagingen van de toekomst.
Deze scholing is in de vorm van maatwerk. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op! Ondersteun je leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. De school heeft een zorgplicht voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Daardoor heb je te maken met psychodiagnostische gegevens. Deze gegevens juist interpreteren helpt je om het onderwijs passend vorm te geven en daarover goed het gesprek te kunnen voeren. En precies dat leer je tijdens de cursus 'Praktische psychodiagnostiek voor onderwijsprofessionals'. Een must voor leerkrachten, logopedisten en andere professionals die hun leerlingen zo goed mogelijk willen ondersteunen.
Het professionaliseringspalet is vaak de basis voor een stap in je professionele loopbaan. In deze bijscholing verbeter je je vakinhoudelijke en didactische kennis en vaardigheden. Dit doe je samen met collegadocenten uit het voortgezet onderwijs. Of je nu het hele traject volgt of focust op een paar modules: je voldoet direct aan je scholingsplicht. Verdiep je docentschap en verbreed je rol binnen de school. Want ook als docent ben je nooit uitgeleerd!
Je weet als geen ander hoe belangrijk goed rekenonderwijs is. In deze cursus leer je hoe je je collega's informeert over de nieuwste ontwikkelingen. En je ondersteunt hen bij het realiseren van rijke, interactieve rekenlessen. Je leert hoe je omgaat met dyscalculie, maar ook hoe je sterke rekenaars uitdaagt. Daarnaast houd je je bezig met de kwaliteitszorg en het schoolbeleid. Met de cursus Rekencoördinator lever je een belangrijke bijdrage aan het rekenonderwijs op jouw basisschool.
Deze cursus is ideaal als je een betere lerarenopleider wilt worden. Je verbetert je vaardigheden op het gebied van coaching en begeleiding en draagt bij aan een goede leeromgeving. Het portfolio dat je tijdens dit scholingstraject samenstelt, is een prima voorbereiding op je registratie als opleider bij de Vereniging voor Lerarenopleiders Nederland (VELON). Zo help je (aankomende) leraren het beste uit zichzelf te halen!
Als schoolopleider ben je een belangrijk aanspreekpunt voor basisschoolleraren in opleiding. Vanuit een coachende basishouding begeleid je pabo-studenten in hun ontwikkeling en leg je samen persoonlijke werkdoelen vast. Je beschikt over competenties op het gebied van coaching en begeleiding, gesprekstechnieken, begeleiding van onderzoek en vakdidactiek. Zo help je elke student om het beste uit zichzelf te halen!
Tijdens deze post-hbo-opleiding leer je leiding te geven aan docenten in een ICT-rijke leeromgeving. Welke middelen kunnen ze inzetten? En wat is de beste manier? Je inspireert het team om zo slim mogelijk samen te werken met de juiste digitale hulpmiddelen. Na het afronden van de opleiding ga jij de regie nemen op het gebied van digitale middelen bij jou op school.
Jij vindt taal misschien wel het belangrijkst in de ontwikkeling van een kind. De post-hbo-opleiding Taalcoördinator is gericht op het ontwikkelen van een taalbeleidsplan. Daar ben je, als taalcoördinator, immers verantwoordelijk voor. In overleg met de directie en het team stel je een taalbeleidsplan voor jouw basisschool op. Tijdens deze post-hbo opleiding vergroot je ook je inhoudelijke deskundigheid door je in actuele inzichten in de taaldidactiek te verdiepen.
Door de schoolsluiting ten gevolge van Corona is er sprake van leerverlies, met name voor leerlingen met een lage sociaaleconomische status en/of met een niet-westerse migratie-achtergrond op de gebieden taal en rekenen. Eén van de effectief bewezen aanpakken voor het reduceren van leerverlies en leerlingen een leerspurt te laten maken is tutoring. Om hier succesvol in te zijn, moet een tutor bepaalde technieken toepassen. In deze training leren onderwijsassistenten, maar ook leraarondersteuners en andere onderwijsprofessionals die met kleine groepen leerlingen werken, tutorgroepen leiden en effectieve technieken toepassen.
Wil je docent Nederlands worden in het tweedegraads gebied (vmbo, onderbouw havo/vwo of mbo)? De Tweedegraadslerarenopleiding Nederlands in Deventer biedt een deeltijdprogramma waarin je alle benodigde kennis en vaardigheden leert die je daarvoor nodig hebt. Heb je al een lesbevoegdheid of een hbo-diploma dat vakinhoudelijk verwant is? Dan kun je zelfs een verkort traject van twee jaar volgen. Ontdek jouw mogelijkheden bij Saxion!
Wil je docent wiskunde worden in het tweedegraads gebied (vmbo, onderbouw havo/vwo of mbo)? De Tweedegraadslerarenopleiding Wiskunde in Deventer biedt een deeltijdprogramma waarin je alle benodigde kennis en vaardigheden leert die je daarvoor nodig hebt. Heb je al een lesbevoegdheid of een hbo-diploma dat vakinhoudelijk verwant is? Dan kun je zelfs een verkort traject van twee jaar volgen. Ontdek jouw mogelijkheden bij Saxion!
Steeds meer scholen zijn bezig met onderwijsontwikkeling. Er wordt een visie geformuleerd op het gebied van motivatie, talent, zelfregulatie, eigenaarschap en/of het activeren van leerlingen. Maar hoe vertaal je zo’n visie nu eigenlijk naar de praktijk in de klas? Zelfs als er draagvlak is en docenten gemotiveerd zijn, kan het nog lastig zijn de vertaalslag te maken. In dit traject geven we jullie als docentteam veranderkracht en gaan we aan de slag om de onderwijsvisie te implementeren in de praktijk.
Je bent als leraar op zoek naar nieuwe inspiratie. Je spart graag met collega’s over situaties die in de klas voorkomen. Daar wordt iedereen beter van toch? Tijdens de training videocoaching bestudeer je situaties uit je eigen onderwijspraktijk. Door er samen over te praten wordt je beter in het kijken naar leerlingen vanuit een specifieke onderwijstheorie of vakdidactiek.
Met een hbo of wo diploma, maatschappelijke en beroepservaring, kun je mogelijk als zij-instromer direct betaald aan de slag als leerkracht. Je moet dan eerst een geschiktheidsonderzoek doen. Dit kan bijvoorbeeld een praktijkopdracht zijn. Hieruit moet blijken of je al voldoende kennis, inzicht en vaardigheden hebt om direct voor de klas te staan, welke aanvullende scholing en begeleiding je nodig hebt en of je in staat bent om binnen 2 jaar je onderwijsbevoegdheid te halen.
Voor meer informatie neem een kijkje bij:-Saxion voor de opleiding Zij-instromer-Leerwerkloket voor persoonlijk advies-Mobiliteitscentrum ObT voor vacatures
Iedere leerkracht past (on)bewust leerstrategieën toe om het leerproces van leerlingen zo effectief, efficiënt en aangenaam mogelijk te laten verlopen. Met iSelf leer je de effectieve leerstrategieën herkennen in je dagelijkse lessituatie. Zo kun je deze bewuster inzetten en beter op gewenste momenten inzetten. Geen enkele leerstrategie werkt immers altijd. De leerstrategieën die iSelf je biedt, zijn ook heel goed te leren aan je leerlingen. Zo krijgen zij ook meer grip op hun eigen leerproces.
Werk je al als onbevoegd leraar of wil je op korte termijn als leraar aan de slag, zonder de vereiste onderwijsbevoegdheid? Dat kan! Met het traject ‘Zij-instroom in het beroep, leerkracht basisonderwijs’ haal je achteraf je lesbevoegdheid. Voorwaarde is wel dat je een afgeronde hbo of wo-opleiding hebt en vanaf de start een aanstelling in het basisonderwijs. Voor scholen is de Zij-instroom een aantrekkelijke en snelle manier om vacatures op te vullen. Voor jou als zij-instromer een manier om alsnog de switch te maken naar dit prachtige beroep!
Medewerkers die werkzaam zijn in het primair onderwijs vallen onder de CAO PO. In de cao zijn de arbeidsvoorwaarden geregeld zoals salaris, verlofdagen, werktijden, eindejaarsuitkering, reiskosten etc. De actuele CAO PO vind je hier.
Wat je gaat verdienen is afhankelijk van de functie die je gaat uitvoeren.
Voor meer informatie neem een kijkje op Het onderwijsloket.
De volledige actuele salaristabellen vind je in de actuele CAO primair onderwijs.